Bäst Champagne på Systembolaget 2022 | Topp 10 (2022)

Uppdaterades 03/08/2022

I denna artikel går vi igenom citat om champagne, dess historia, arv och tillverkningsprocess och rekommenderar den bästa champagnen för olika tillfällen och utser bästa champagnen på Systembolaget.Listan innehåller en bred blandning av olika champagner bestående av de mest berömda champagnehusen, mindre producenter, dyra och billiga.

Med andra ord innehåller vår Bäst i Test lista denna gång något för alla tillfällen, och kanske några bra tips inför kommande tillställningar. God läsning!

Söker du endast efter budgetchampagner? Då har du här en bra lista på "billiga" champagner. För ett väldigt billigt alternativ rekommenderar vi Patriarche Organic Brut (79 kr, Nr 7578) - vinproducent som har tillverkat bubbel i över 230 år i Bourgogne, smak av gula äpplen och päron, honung, kex, fläder och citron.

Topp 10: Bästa champagner 2022

Vad ska man då satsa på 2022 i champagneväg? Svaret på denna fråga beror helt på vad man är ute efter. Vill man kanske ha bästa champagnen att lagra, eller kanske en riktigt prisvärd champagne?

Vad som är den godaste champagnen beror delvis på personligt tycke och smak, men också sammanhang. Därför listar vi här de bästa champagnerna 2022 för olika tillfällen, med tips på när, var och hur de passar optimalt. Alla champagner finns på Systembolaget med reservation för att vissa rariteter kan sälja slut. Listan uppdateras under hela året och ändras allt eftersom Systembolagets sortiment ändras.

Taittinger Folies de la Marquetterie. Nr81232, 659 kr

Champagnen som inte sällan serveras på festernas fest, Nobelmiddagen, stavas Taittinger.Folies de la Marquetterie är ett smakrikt vin med mycket brödighet och karaktär. Druvorna är chardonnay och pinot noir som kommer från de hektar som omger slottet Marquetterie i Champagne. Smörig smak med toner av gula äpplen, persikor, mineraler, blodgrape och vanilj. Passar perfekt till något kraftigare rätter som grillad fisk eller gratinerade ostron.

En god champagne att dricka nu, men också denbästa champagnen att lagra.

Charles Heidsieck Brut Réserve. Nr 77522, 469 kr

Helt klartbästa champagnen till skaldjur! Med sin friska och nyanserade smak där de typiska rostat bröd-smakena ackompanjeras av aromer av gult äpple, mandarin, nougat är denna champagne en rykande het kandidat för att vara bäst till skaldjur.

Inte nog med det, vinet är en riktigt prisvärd champagne som samlat på sig befogat höga betyg från experter. En pärla.

Se även: Champagne och mat i kombination

André Clouet Grande Réserve. Nr 7686, 299 kr

Ytterliga en prisvärd flaska. Kanske den bästa champagnen under 300 kr på Systembolaget i år. André Clouet Brut är medelfyllig men samtidigt mycket frisk med hög fruktighet.

(Video) Godaste ölen under 12:- med Edward Blom

Balansen mellan röda äpplen, rostat vitt bröd, en nötighet och mineralet rundat av apelsintoner ger en bra champagne av god kvalité för pengarna.

Moët & Chandon Brut Impérial. Nr7518, 439 kr

Producenten Moët & Chandon levererar en frisk champagne med inslag av rostat bröd, gula äpplen och djupare toner av blodapelsin och mineraler. DennaMoët-champagne lämpar sig väl till alla sorters firande med småplock och smakbitar.

Lättdrucken men samtidigt festlig och spännande.

Pol Roger Brut Réserve. Nr7549, 469 kr

Likt en sommarmorgon – torr och frisk. Karaktärer som gör Pol Roger ypperlig till champagnefrukost. Fylligheten liksom brödigheten är diskret, vilket även gäller för tonerna av gröna äpplen, citrus, choklad, nötter och mineraler.

Mer inspiration till champagnefrukosten?Här ger Hanna Malmström en väldigt bra kollektion på mattips till en champagnefrukost.

Ett annat vin som liknar Pol Roger men är lite mer avskallat är Billecart-Salmon, Nr 7454, 449 sek. Finns dock på beställningssortimentet. Billecart-Salmon finns även som vintage 2009 för 699 sek, nr 77167.

Dom Pérignon Blanc, 2012. Nr7428, 1779kr

För den som vill lägga ut lite extra för riktigt fint bubbel i glaset är denna Dom Pérignon att rekommendera. En något dyr champagne som är svår att få tag på. Dock är den helt klart värt mödan och priset när man väl korkar upp och fyller sittbästa champagneglas.

2012 var ett bra år i Champagne, vilket Dom Pérignon Blanc är ett bevis på. 2012:an har en komplexitet av mycket friska smaker och inslag av de klassiska tonerna av gula äpplen, rostat bröd, mineraler och nötter. Detta kompletteras, väl avvägt, av vit choklad och apelsin.

Undrar någon vad en fin champagne är så stavas svaret Dom Pérignon vintage. Vilket glas ska man då servera denna gyllene dryck i? Här tipsar Elle mat & vin om de bästa champagneglasen.

Veuve Clicquot Brut Gula Änkan. Nr7424, 479 kr

En klassisk champagne som lämpar sig väl till festliga, lättsamma tillfällen – vilket gör den till bästa champagnen till studenten. Smörig med mycket brödighet, en fruktig sötma med inslag av gula äpplen och gula plommon. Diskret mineralitet.

Läs mer: Så här lagrar du din Champagne på bästa sätt

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008. Nr 75308, 599 kr

Laurent-Perrier Millésimé Brut är en supergod champagne till en relativt liten summa. Frisk smak av gula äpplen, aprikos, pomerans och nötter.

(Video) Så köper du bra vin på Systembolaget

2008 var ett utomordentligt bra år i Champagne. Året började faktiskt rätt illa med en kall vår och instabil sommar. Alla förutspådde en liten och relativt dålig skörd.

Men så kom den efterlängtade solen i september, vilket fick kvalitén att nå toppnivåer. Skörden blev för vissa producenter rekordlåg, men kvalitén låg på den andra sidan av skalan.

I skrivandes stund finns dessa champanger även kvar som 08:or: Bouché Millésime Brut, 2008, 398 sek, Nr 51844. Och Nicolas Feuillatte Cuvée Palmes d'Or Brut, 2008, 1099 sek, Nr 88943.

Bollinger Special Cuvée Brut (James Bonds Champagne). Nr7418, 499 kr

Alla som sett en Bond-film vet att en hemlig agent aldrig tackar nej till ett glas Bollinger. Självklart behöver man inte varva en dubbelnolla för att falla för Bollingers charm.

Lika torr som 007:s humor, ordentlig friskhet och nyanserade smaker av gula äpplen, rostbröd, citrus och nougat. Bästa champagnen till nyår med en lyxig skaldjursplatå.

Pierre Peters Blanc de Blancs Grand Cru. Nr7350, 379 kr

Avslutningsvis, ännu en riktigtprisvärd champagne med torr, frisk och medelhög fyllig finish. Denna Grand Cru har inslag av gröna äpplen, kex, citrus såsom grapefrukt, mineraler och vit choklad. Ge vinet utrymme genom att servera det med rena skaldjurssmaker.

Här kommer ett bonustips för den som vill spara några flaskor i källaren. ÅrgångschampagnerfrånKrug, Pol Roger och Veuve Clicquotäräven extra brachampagner att lagra.

Läs även: Tips på de bästa mousserande vinerna

Bäst Champagne på Systembolaget 2022 | Topp 10 (1)

Hyllningar till champagne

Några av det mest kända citatet på ämnet vin idag handlar om champagne och dess förmåga att fresta oss och vårt begär efter den. Klassiska vinmakaren och vinhusgrundaren Pol Roger sa "En timme utan champagne, är en förlorad timme". Jag undrar hur många nyktra idéer han hade i sitt liv?

Lily Bollinger, hustru till Bollingers VD och själv högsta hönset för vinhuset under tre decennier, yttrade en gång: "Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag att det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig. Annars rör jag det inte - om jag inte är törstig förstås".

Även här kan man ju undra om denna dryck verkligen är så outtröttlig som det verkar. Eller varför inte se till Napoleon Bonapartes champagnedyrkan som han uttryckte "Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.” En minst sagt allsidig dryck med andra ord.

Det går att lovorda champagne i all oändlighet och superlativen brukar allt som oftast hagla, då som nu, över denna nobla och anrika dryck. Anledningarna kan vara olika och framförallt anses det nästan vara ofint och klandervärt att tala om drycken som obalanserad, mjäkig, lite tafatt eller liknande. Hur kommer det sig att vi inte får ogilla champagne, varför är den just så dyr och vem har bestämt att vi ska göra vin med bubblor i just i norra Frankrike?

(Video) Öppna mousserande eller champagne

Historianom Champagne

Vi får börja med att resa långt tillbaka i tiden för att reda ut vad egentligen det är för dryck jag talar om. Kanske rätas några frågetecken ut på den vägen. För visst har det odlats och odlas än idag annat än bara mousserande drycker i Champagne.

Redan på 400-talet producerades vin i området som vissa lämningar kan bevisa. Platsen var optimal, kanske inte främst ur klimatsynpunkt men för dess strategiska position för handelsresenärer. Perfekt från Atlantkusten in till europiska inlandet och östromerska riket.

Jag kan även tänka mig hur bra det kan ha passat att slå läger i orterna Epernay eller Reims på väg från nuvarande Spanien upp till Calais och resan till brittiska öarna.

Och så kom Dom Pérignon..

Det var dock först när abboten Dom Pérignon kom in i bilden på 1600-talet, som den dryck vi idag associerar till champagne fick fäste. Innan var vinerna oftast stilla eller ibland lätt pärlande.

Dom Pérignon är den som hävdas vara först med att, i Champagne, göra vitt vin av blå druvor. Han var också den som kom på att förstärka flaskorna med tjockare botten och även rundad sådan.

Detta gjorde att lagringspotentialen ökade och att det naturliga trycket av spontanjäsningen (och kolsyrebildningen) inte var en risk för arbetare som handelsmännen som fraktade flaskorna. Nu kunde flaskorna obehindrat färdas till engelsmännens dekadenta fester och till kungligheter runtom i Europa.

Champagne ut i världen

Med Pérignons lärdomar och expertis kunde producenterna nu lära sig balansera dryckerna med rätt druvor och göra cuvéer som gav bra förutsättningar för en bra mousse och angenäm jäsning på flaskan.

Och på 1800-talet var tillverkningen av mousserande och omtalade drycken champagne ett faktum. Varumärket champagne hade fått fäste och redan då blivit kopplat till prestige, högsta pris, och extravagans.

Missa inte: Läs vidare om champagnens historia

Bäst Champagne på Systembolaget 2022 | Topp 10 (2)

Betydelsen av champagne idag

Ordet champagne härstammar från latinska campus och syftar till de odlingsmarker som låg i trakterna nordost om Paris. En optimal plats för att kunna handla på och numera även erkänt för sina fantastiska odlingsförhållanden.

Placeringen utav Champagne

Även dagens placering av champagne gör det väldigt konkurrenskraftig sett till andra mousserande drycker ute i världen. England har förvisso kommit mer och mer med nya mousserande produkter nu när globala uppvärmningen gynnat vinindustrin där.

Men det är långt efter Champagne i kvalitet, och dessutom ligger ju Champagne bara några timmar bort med tåget från London. Ser vi till Spanien så är det även där inte mer än en dagsutflykt bort till Champagne, men stoltheten över sin cava är svår att övervinna.

(Video) Expert blindtestar Systembolagets billigaste öl

För att inte tala om hur smidigt du kan ta dig till och från centrala champagne från Tyskland och Italien. Med andra ord ett lättillgängligt och välplacerat distrikt som inkräktar på andra stora vinländers spelutrymme.

På dessa sätt har Champagne lyckats etablera sig ett renommé och en konkurrenskraft som gjort ordet, området, dryckerna mytomspunna, hyllade och extremt omtalade.

Ser vi bortom detta och kollar mer objektivt till produkten i sig finns även här punkter att trycka på som gjort det franska mousserande vinet till något alldeles speciellt.

Från druva till dryck

En flaska champagne skulle inte ha ett mångdubbelt högre snittpris än en genomsnittlig vinflaska generellt om det inte vore för dess unika vinifiering och innehåll. För att få till en god champagne krävs minutiös vårdnad av vinrankorna och odlingarna.

Detta för att förhållandena är rent utsagt taskiga. Det är snudd på för kallt och inte alltför sällan även för mycket regn på sommaren. När en tillräckligt stor skörd väl fåtts fram, krävs noggrann selektering av de bästa klasarna. Därefter kan det äntligen börja produceras vin.

Dessa druvor måste sedan genomgå en lång process av varsam pressning och en långsam jäsning under kontrollerade former. Där skulle det ju kunna räcka kan man tycka, men icke! Nu är det dags att få igång en ny jäsning till i sin butelj.

Något som ska, enligt lag, ta minst 15 månader för en champagne. Slutligen, för att göra processtegen ännu längre och komplexa krävs nu en "avsmakning" och bestämmelse för hur man ska blanda den slutliga cuvéen, vilken sötma vinet ska ha och dess smakprofil.

Det vill säga att drycken genomgår en högst invecklad och minutiöst kontrollerad transformation från ranka till att hamna i vårt vinglas.

Läs mer: Vi testar och djupdyker i Taittinger

Drick champagne!

Det är värt att avnjuta en champagne och du har all anledning till att korka upp en flaska. Att lägga några kronor extra är det minsta bekymret, sett till den historia som den genomlidit.

Den process som den mousserande druvjuicen genomgått över tid för att få kunna tillfredsställa vårt begär bör hedras. Så gör som de kända författarna citerade ovan, var inte rädd för att njuta av din champagne.

Oavsett om det är på bal eller till vardags, när du är kär eller när du inte är det, när du vunnit eller förlorat, när det vankas oxfilé eller blodpudding. Jag lovar, det sitter aldrig fel!

(Video) Häng med ett par dagar till Champagne!

Känner du någon som älskar champagne? 😋 Dela gärna artikeln med dem.

Köp: Spännande champagneprovning

FAQs

Vilken champagne är den bästa? ›

André Clouet Grande Réserve.

Kanske den bästa champagnen under 300 kr på Systembolaget i år. André Clouet Brut är medelfyllig men samtidigt mycket frisk med hög fruktighet. Balansen mellan röda äpplen, rostat vitt bröd, en nötighet och mineralet rundat av apelsintoner ger en bra champagne av god kvalité för pengarna.

Vilken är den finaste champagnen? ›

Vingårdar som Dom Perignon, Cristal och Pernod-Ricard har de högsta priserna på marknaden. De dyraste champagnerna är: Dom Perignon White Gold Jeroboam – $40 000. Cristal Brut 1990 “Methuselah” – $17 625.

Vad kostar en bra champagne? ›

BÄST CHAMPAGNE SYSTEMBOLAGET, över 300 kr
 1. Bollinger Special Cuvée Brut (7418) Champagne Bollinger, Aÿ, 499 kr. ...
 2. Cuperly Grande Réserve Carte Verte Brut (7734) ...
 3. André Clouet (7546) ...
 4. Charles Heidsieck Brut Réserve (77522) ...
 5. Ruinart Brut (77443) ...
 6. Taittinger Brut Réserve (742201) ...
 7. Brut Premiere (7602) ...
 8. Veuve Clicquot brut (7424)
14 Nov 2020

Vad kostar en flaska Dom Perignon? ›

Dom Pérignon 2009 är fyllig, exotisk fruktig med textur och ger en rund och djup smak. Vintageutgåvan 2009 finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 1 380 kronor.

Vad kostar Dom Perignon i Frankrike? ›

Dom Pérignon Brut Champagne 2012. 2 494,89 kr. Bättre prisvärdhet? Tillgängliga priser för en 4.6 Champagne börjar omkring 459 kr.

Vad kostar äkta champagne? ›

Champagne – 10 bästa fynden på Systembolaget
 • Gremillet Cuvée Biologique Brut, Frankrike, nr 75891, 299 kr. ...
 • Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, Frankrike, nr 7891, 239 kr. ...
 • La Chouette de Champillon, Frankrike, nr 77366, 259 kr. ...
 • 2014 Palmer Blanc de Blancs, Frankrike, nr 7553, 349 kr.
2 Sept 2020

Vad kostar en Dom Perignon på krogen? ›

En trelitersflaska går lös på 46.000 kronor. Om inte det räcker till så ligger en specialbeställd Dom Perignon på kylning. Flaskan är gjord av vitt guld, och kommer att kosta en bra bit över 100.000 kronor.

Vad kostar Veuve Clicquot? ›

Veuve Clicquot Sec Gula Änkan, 75 cl, 449 kr - Vinguiden.com.

Vilken champagne är mest prisvärd? ›

Här är topprankad Blanc de Blancs:
 • Pierre Peters Blanc de Blancs, 379 kr.
 • Palmer Blanc de Blancs, 349 kr >
 • Pommery Apanage Blanc de Blancs, 399 kr >
 • Läs mer om Blancs de blanc >

Är Bollinger bra? ›

Bollinger Special Cuvée Brut får sammanlagt högsta expertbetyg: Rankas därför på Vinbetygets topplista. Den tillhör tveklöst de absolut främsta och mest prisvärda av Systembolagets samtliga champagner.

Vilka är Grand Cru Champagne? ›

Champagnes fem områden

Nio byar är klassade som grand cru: Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly-Champagne, Puisieulx, Sillery, Verzenay och Verzy. Vallée de la Marne: Längs floden Marne odlas traditionellt de blå druvsorterna med pinot meunier i spetsen. Chardonnay vinner dock mark.

Vad betyder Dompa på svenska? ›

Slang för Dom Pérignon, en champagne producerad av Moët et Chandon. Tom: "Ska vi inte spruta de istället?"

Hur länge kan man lagra Dom Pérignon? ›

Hur länge kan champagne lagras? En standardchampagne kan utvecklas positivt i cirka 3–5 år, medan prestige- och årgångschampagne kan klara decennier i en vinkällare.

Vad smakar Dom Pérignon? ›

Komplex, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, rökig mineral, vit choklad, marsipan, persika och apelsin.

Är champagne billigare i champagne? ›

SV: Hur är priserna på champagne i "Champagne"

Det är i regel dyrare än här, dock kan ju sortimentet vara större med specialare och fler årgångar.

Vilka Champagnehus ska man besöka? ›

Upptäck champagnehusen för att besöka Reims
 • Champagne Vranken-Pommery. Instant booking. ...
 • Champagne Taittinger. 4.8 /5. ...
 • Champagne Ruinart. 4.8 /5. ...
 • Champagne Mumm. Instant booking Reasoned viticulture. ...
 • Champagne Veuve Clicquot. 4.7 /5. ...
 • Champagne Leblanc-Collard. 4.6 /5. ...
 • Champagne Pol Couronne. Instant booking. ...
 • Champagne Lanson. 4.6 /5.

Var ska man bo i champagne? ›

Rekommenderade hotell

Hotell som kan rekommenderas är Hotel de Champagne, Les Berceaux, Magellan och de lite enklare Kyriad och La Cloche. Vill man bo lite bättre så finns tjusiga Jean Moët, Clos Raymi och längs avenyn Villa Eugène. Man kan också hyra rum hos några av champagnefirmorna som till exempel de Venoge.

Vad menas med Grand Cru? ›

Grand Crubetyder faktiskt “great growth” och är en klassifikation i Frankrike. Grand Cru som term indikerar ett vin från en vingård av högre kvalitet. Premier Cru och Grand Cru är två olika nivåer av kvalitet.

Kan man ge bort champagne? ›

Ge bort ett klassiskt vin

Känner du inte brudparet så väl kan valet av ett klassiskt ge-bort-vin vara det rätta valet. Några förslag på välkända viner med ett exklusivt rykte: En god flaska champagne.

Vilken champagne är gula änkan? ›

Veuve Clicquot är i dag världens näst mest sålda champagne, efter Moët & Chandon. Historien om drycken – i Sverige känd som »Gula änkan« – är också skildringen av hur en ung kvinna i 1800-talets Frankrike lyckades grunda ett affärsimperium.

Vart kan man köpa Dom Perignon? ›

Att köpa Dom Perignon online på Vino.com är en viktig upplevelse eftersom det gör att du kan jämföra typer och årgångar och välja, särskilt tack vare användningen av detaljerade beskrivande kort, den flaska som bäst matchar dina behov.

Hur mycket kostar en flaska kristall? ›

Idag kan du räkna med att betala uppemot 200 dollar eller mer för en enda flaska av Cristal champagne.

När släpps Dom Perignon? ›

Dom Pérignon x Lady Gaga Limited Edition Vintage 2010 lanseras på Systembolaget den 8 oktober och kostar 1 779 kronor, medan Dom Pérignon x Lady Gaga Limited Edition Rosé Vintage 2006 finns tillgänglig från den 2 december och har en prislapp på 3 299 kronor.

Vad kostar den billigaste champagnen? ›

Nya Champagne Debuchy är Systembolagets billigaste Champagne. Det handlar om en kvalitetschampagne utan att det kostar skjortan. En flaska Champagne Debuchy blir din för 195 kr. I samarbete med Didier Chopin har Enjoy Wine & Spirits tagit fram Champagne Debuchy – en torr, frisk och smakrik Blanc de Noirs.

Vad kostar Pol Roger champagne? ›

489:- Doft: Citrus, mineral, lera, fruktig med inslag av gula äpplen, gyllenbär, fin frukt. Smak: Bra balans, mjuka bubblor, nötig, inslag av choklad, hasselnöt, fin fruktsyra, citrus, lime, brödig, rostade toner I eftersmak.

Vad kostar guldkula champagne? ›

Guldkula Premier Cru, 75 cl, 299 kr | Mousserande på Vinguiden.com.

Vad betyder Veuve Clicquot? ›

Veuve Clicquot har fått sitt namn efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin. Barbe-Nicole föddes 1777 och gifte sig med François Clicquot 1798 men blev änka redan 1805. Hon ärvde då sin makes vinhus och ägnade resten av sitt liv till att utveckla champagnehuset. Företaget ägs idag av LVMH Moët Hennessy.

Hur länge håller en oöppnad flaska champagne? ›

Hur länge håller oöppnad champagne? De flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år. Prestige och vintage champagne klarar av att lagras i flera årtionden med rätt förutsättningar. Svalt, mörkt och utan temperaturskillnader.

Varför kallas Veuve Clicquot Gula änkan? ›

Särskilt deras halvtorra champagner kallas vid detta smeknamn i Sverige. Namnet kommer från Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes år 1777 som efter att ha blivit änka vid 27 års ålder bestämde sig för att ta över sin avlidne makes champagneaffärer.

Vad kostar Champagne Philippe de Nantheuil? ›

Philippe De Nantheuil Brut, 75 cl, 209 kr - Vinguiden.com.

Vad är det dyraste man kan köpa på Systembolaget? ›

Systembolagets dyraste vin är champagnen Amour de Deutz Brut Millesimé, 2002. Den kommer i en sexliters imperial-flaska och passar perfekt till ett större sällskap. Prislappen är 56 000 kronor.

Hur mycket dyrare blir Champagne? ›

Exakt hur stora prisökningarna blir för svenska konsumenter återstår att se, men det handlar om allt från några tior till några hundralappar per flaska. – Vissa producenter kommer höja med nästan 200 kronor per flaska i Sverige, säger Fredrik Schelin.

Vilken Champagne dricker James Bond? ›

Det officiella samarbetet mellan agent 007 och Champagne Bollinger inleddes i filmen Moonraker från 1979.

Vad kostar en flaska Taittinger? ›

Nr: 7422 | 405 kr | 750 ml | 12,5% alc/vol. Champagnen finns även på halvflaska, samt storlekar upp till 15 liter. Taittinger Brut Réserve finns på de flesta Systembolagsbutiker runt om i landet.

Vad betyder Grande cuvee? ›

I Champagne representerar en cuvée också de första litrarna druvmust som pressas från en sats på 4000 kilo vindruvor. De första 2,050 litrarna kallas för marc, medan de följande 500 litrarna kallas för taille, vilket betyder ”svansen”.

Vad betyder Brut på svenska? ›

Brut, herb, bruto

När man lärt sig att sec är franska för ”torr” är det extra förvirrande att producenterna i Champagne undviker det uttrycket. De använder i stället termen brut, som betyder ”rå”, för de torra varianterna som har en låg dosage – det vill säga under 1,2 gram socker per 100 milliliter.

Vad betyder Gran Reserva? ›

Gran reserva – Spansk kvalitetsnivå för viner som har lagrats en viss tid på ekfat och flaska. Lagringstiderna på fat och i flaska varierar i de olika DOC-områdena.

Hur vet man om Champagne är gammal? ›

Det märks genom att champagnen luktar buljong eller väldigt syrligt och frätande. Champagne som har oxiderat bör inte drickas, utan hällas ut. Det som kan hända om man dricker champagne som blivit dåligt är att man börjar må dåligt, eller börjar spy.

Vem äger Dom Perignon? ›

Dom Pérignon ägs av världens största lyxkonglomerat LVMH Group, som också står bakom Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Ruinart och Krug för att nämna några.

Vad kostar en flaska cava på krogen? ›

Restaurang Art

Priser: En flaska cava för 200 kronor.

Vad betyder dom i Dom Perignon? ›

Stockholmska för direkt eller snarare på direkten eller med det samma.

Kan man lägga champagne i frysen? ›

Man kan lägga champagne i frysen i ca 10-20 minuter inlindat i blött hushållspapper för att kyla den. Kan man kyla champagne snabbt? Det snabbaste sättet att kyla champagne är att lägga den i en hink med is och salt, saltet “drar ut” värmen ur flaskan och hjälper vinet att kylas snabbare.

Vad äter man till Dom Perignon? ›

Till den friska champagnen går fett, syra och salt bra till.
...
Tilltugg till frisk och fruktig champagne
 • Toast skagen.
 • Chips med dipp.
 • Snittar med fiskrom och crème fraiche.
 • Bruschetta med mozzarella och tomat.

När ska man dricka champagne? ›

Temperaturen: “En champagne ska vara väl kyld med inte frusen. Jag brukar ta fram flaskan ur kylen, gå och ta en snabb dusch och när jag kommer ut är den perfekt tempererad!” Olivier Krug är sjätte generationens överhuvud på det antika champagnehuset, som idag ägs av LVHM.

Vem kom på champagne? ›

Kvinnligt amerikanskt teatersällskap skålar i champagne omkring 1893. ”Min gud, jag dricker stjärnor!” Det lär munken Dom Pérignon ha utbrustit när han för första gången smakade champagne i slutet av 1600-talet. Han är för många också känd som den som ”uppfannchampagnen.

Vilka är Grand Cru Champagne? ›

Champagnes fem områden

Nio byar är klassade som grand cru: Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly-Champagne, Puisieulx, Sillery, Verzenay och Verzy. Vallée de la Marne: Längs floden Marne odlas traditionellt de blå druvsorterna med pinot meunier i spetsen. Chardonnay vinner dock mark.

Vad är äkta champagne? ›

Äkta Champagne får endast kommer från regionen Champagne i Frankrike och framställas på godkända och tillåtna druvsorter som Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier och den är ofta torrare än de mousserande viner som kommer från Spanien, Italien, Tyskland …

Vad kostar Bollinger Champagne? ›

Bollinger Special Cuvée Brut – 499 kr.

Hur länge kan man spara en flaska Champagne? ›

Hur länge kan champagne lagras? En standardchampagne kan utvecklas positivt i cirka 3–5 år, medan prestige- och årgångschampagne kan klara decennier i en vinkällare.

Vad betyder Brut på svenska? ›

Brut, herb, bruto

När man lärt sig att sec är franska för ”torr” är det extra förvirrande att producenterna i Champagne undviker det uttrycket. De använder i stället termen brut, som betyder ”rå”, för de torra varianterna som har en låg dosage – det vill säga under 1,2 gram socker per 100 milliliter.

Vad betyder Gran Reserva? ›

Gran reserva – Spansk kvalitetsnivå för viner som har lagrats en viss tid på ekfat och flaska. Lagringstiderna på fat och i flaska varierar i de olika DOC-områdena.

Vilken champagne är mest prisvärd? ›

Här är topprankad Blanc de Blancs:
 • Pierre Peters Blanc de Blancs, 379 kr.
 • Palmer Blanc de Blancs, 349 kr >
 • Pommery Apanage Blanc de Blancs, 399 kr >
 • Läs mer om Blancs de blanc >

Kan man ge bort champagne? ›

Ge bort ett klassiskt vin

Känner du inte brudparet så väl kan valet av ett klassiskt ge-bort-vin vara det rätta valet. Några förslag på välkända viner med ett exklusivt rykte: En god flaska champagne.

Vilken champagne är gula änkan? ›

Veuve Clicquot är i dag världens näst mest sålda champagne, efter Moët & Chandon. Historien om drycken – i Sverige känd som »Gula änkan« – är också skildringen av hur en ung kvinna i 1800-talets Frankrike lyckades grunda ett affärsimperium.

Är champagne bättre än cava? ›

Vinet lagras sedan 18-24 mån på ståltanken innan det hälls över på flaska. Vilket ger det en rätt karakteristisk smak. När det gäller hur gott ett vin är så är det ingen egentlig skillnad mellan Champagne och Cava och Prosecco, det finns riktigt bra och mindre bra varianter av alla 3 sorter.

Hur vet man om champagne är gammal? ›

Det märks genom att champagnen luktar buljong eller väldigt syrligt och frätande. Champagne som har oxiderat bör inte drickas, utan hällas ut. Det som kan hända om man dricker champagne som blivit dåligt är att man börjar må dåligt, eller börjar spy.

Var ska man bo i champagne? ›

Rekommenderade hotell

Hotell som kan rekommenderas är Hotel de Champagne, Les Berceaux, Magellan och de lite enklare Kyriad och La Cloche. Vill man bo lite bättre så finns tjusiga Jean Moët, Clos Raymi och längs avenyn Villa Eugène. Man kan också hyra rum hos några av champagnefirmorna som till exempel de Venoge.

Vad kostar Pol Roger champagne? ›

489:- Doft: Citrus, mineral, lera, fruktig med inslag av gula äpplen, gyllenbär, fin frukt. Smak: Bra balans, mjuka bubblor, nötig, inslag av choklad, hasselnöt, fin fruktsyra, citrus, lime, brödig, rostade toner I eftersmak.

Vad passar att äta till Bollinger? ›

De välkända champagnehus Bollinger ger oss en klassisk champagne i den tyngre skolan, rostade toner möter gula äpplen tyngden möts av en uppfriskande syra. Bollinger special cuvee passar bra till stekt vit fisk, elegantare kötträtter gärna med rostade rotfrukter, skirat eller brynt smör får gärna ingå.

Vad kostar en flaska gula änkan? ›

Veuve Clicquot Sec Gula Änkan, 75 cl, 449 kr - Vinguiden.com.

Videos

1. Bubbel | Bli proffs under 15 min
(Här var det vin)
2. Ölskola - IPA
(Vännernas Dryckeskultur)
3. Testar cognac för 25 000:- flaskan (Louis XIII)
(Matgeek)
4. Edward Blom blandar sina godaste midsommardrinkar (Den röda var helt otrolig!!)
(David Kringlund)
5. Årets Nyårsdrink 2021/2022!!
(David Kringlund)
6. Whisky för nybörjare - vad ska man tänka på?
(Matgeek)

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated: 12/31/2022

Views: 5666

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.